Meditasyon
Meditasyon nedir?
Derin düşünme, iç huzur, iç sesi dinleme, dinginlik, sakinlik, gürültüden uzaklaşıp sakince “kendini dinlemek”… Bu kelimeleri yazarken ve/veya okurken bile bir sakinlik çöküyor insana. Kelime anlamı ile bile insanı rahatlatan bu mucizeye meditasyon diyoruz. Bu tabi içimizden gelen anlamı, elbette bir de gerçek tanımını yapacağız. Meditasyon, genel inanışa göre sakin olmak, sessiz kalmak ve farkındalığı arttırmak için “anda kalmak”tır diyebiliriz. Meditasyon bir anlamda kendini tanımak ve yargısızca gözlemlemektir. Gün içinde koşturmacadan kendi sesimizi dahi duyamaz hale geliriz. Öyle bir hayat mücadelesinin içerisindeyiz ki etraftaki bu gürültü kendi iç sesimizi bile bastırır. Gitmek zorunda olduğumuz işimiz, yapmak zorunda olduğumuz işlerimiz, sorumluluklarımızın getirdiği zorunluluklar derken kocaman bir “zorunlu” dünyanın içinde kayboluyoruz. Bu kimi zaman bizi kendimizden uzaklaştırıyor. Yok, kimi zaman demeyelim hatta genelde bu böyle oluyor. Kendimizi dinlemeye, gerçekte ne istediğimizi anlamaya ayıracak vaktimiz yok. Kendimizi dinlemekle vakit kaybetmek (!) yerine 3-5 e-posta cevaplayıp içimize değil işimize dönmeyi tercih ediyoruz. Hal böyle olunca yitip giden bir ömrün arkasından o meşhur soruyu soruyoruz; ben nerede hata yaptım? İşte bu soruyu önlemek, aslında basit rutin değişimleri ile başlıyor. Yoğun olabilirsiniz anlıyoruz, patrondu, ev işleriydi, koşturmacaydı derken meditasyona vakit mi kalıyor da diyebilirsiniz. Ancak meditasyon, televizyonlarda ya da YouTube kanallarında gördüğümüz gibi ormanın içine gidip kuş seslerini dinlemek ile sınırlı değildir. Kendinize ayıracağınız 5 dakika bile meditasyon için yeterlidir. Meditasyon nasıl yapılır sorusunun yanıtını az sonra vereceğiz ancak öncesinde isterseniz ne işe yarar biraz bunu konuşalım. Belki meditasyonun faydaları içerisindeki bir madde sizi etkiler ve kendinizi birden bu mucizevi dünyanın içinde bulursunuz.



Meditasyon nedir, ne işe yarar?
Çoğumuz oldukça stresli zamanlar yaşıyoruz. Kimi zaman işte sorun oluyor, kimi zaman ikili ilişkilerde. Sorunun ve stresin nereden geldiğini, hangi boşluktan hayatımıza sızdığını zaman zaman kestiremiyoruz. Böyle durumlarda kendimizle olan temasımızı kaybedebiliyoruz. Halbuki bu hayat yolunda ölüme kadar bize eşlik edecek tek şey kendimiz, unutuyoruz işte bunu bazen. Hayatı koşarak yaşayanlardansanız, biraz durup nefes almayı hak etmiyor musunuz sizce? Her şeyi bırakıp dağa bayıra vurmak değil kastımız malum yaşamak için para kazanmak lazım. Biz sadece minik, basit molalardan bahsediyoruz. Meditasyonun faydalarını birkaç maddede anlatalım.
-
Stresi giderir. Çünkü sessizlik ve sadece kendinizi dinlemek size sakinlik katar. Panik hata yaptırır sakinlik ise stresi azaltır.
-
Korkularınızda yüzleşirsiniz ve sandığınız kadar korkunç olmadıklarını anlarsınız. Kaygı, endişe, tedirgin olma, korku gibi duyguları giderir ve /veya baş edebilecek gücü verir.
-
Vücudunuz rahatlayacağı ve stresten arınacağı için otomatik olarak size de bir rahatlama çökecektir. Manevi olarak rahatlayan vücut, uykuya daha kolay dalacaktır. Uykumuzu kaçıran çoğu zaman zihnimizin durmaksızın ürettiği kötü fikirler olabilir kimi zaman. Bunlar da uykumuzu kaçırır ve beraberinde ertesi güne, haftaya hatta günlere yayılır. Bu kısır döngü de böyle sürer gider.
-
İlişkileri iyileşir ve gelişir desek tam da isabetli olur. Aslında her şey zihninizin rahatlamasına bakar. Rahat bir zihin ile bazı şeylerin üstesinden daha rahat gelirsiniz ya da gelmeyi öğrenirsiniz.
-
Meditasyon, sindirim sistemine iyi geliyor desek inanır mısınız bilmiyoruz ancak inanın çünkü iyi geliyor. Stresin vücudumuza kurduğu baskı ile birtakım sindirim sorunları yaşayabiliyoruz. Meditasyon sadece ruh değil beden sağlığımıza da iyi geliyor anlayacağınız.
-
Yorgun uyanma illetini hayatınızın bir döneminde muhakkak yaşamışsınızdır. Uykunuz tamdır, gereken saatleri de doldurmuşsunuzdur ancak yorgun kalkarsınız. Bunun olası nedenlerinden biri manevi yorgunluğunuz. Manevi yorgunluk deyince de okları hemen meditasyona çeviriyoruz.
-
Etrafa karşı daha empati ile yaklaşırsınız. Yani nasıl desek, daha az yargılayıcı olursunuz örneğin. Siz huzuru özünüzden almışsınızdır bir kere, kendinize güveniniz de tamdır. Böyle bir psikoloji ile yaşayınca hayatı etrafa karşı daha anlayışlı olabiliyor insan.
-
Ruhunuzla barışmanızı sağlar. İtiraf edelim, kimi zaman bırakın etrafı kendimizle de kavgamız olur. Kızarız mesela, hem de çok kızarız. Neden deriz, sorguları, acabalara boğuluruz. Günün sonunda işin içinden de çıkamayız hoş. Olur bize dünya girdap. Gerek var mı? Yok. Çözüm var mı? Meditasyon.
